20.09.2020

Vinkkipankki

Tähän osioon olemme keränneet vinkkejä lasten kanssa tekemiseen. Vinkit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan.

Tutustu myös Takataskun leikkejä -vihkoseen.

 

Talvi/Kevättalvi

On aika piirtää uudenvuoden raketit!
Ottakaa iso musta, mielellään tukeva paperi jokaiselle lapselle. Lisäksi tarvitaan hyvät, pehmeähköt vahaliidut. Ei kun räiskettä paperille! Mustalla pohjalla värikkäät vahajäljet loistavat kuten oikealla yötaivaalla raketit. Muistakaa ihastella jokaisen lapsen kätten jälkiä. Voitte myös keskustella ja kirjoittaa piirustuksiin lasten muistot vuoden vaihtumisesta tai raketeista.

Viikon vinkkinä retki lähimetsään!
Miten talvi näkyy metsässä? Mitä eroja on talvisessa metsässä verrattuna kesäiseen metsään?

Suunnitellaan lapsille yllätysjumppa!
Laittakaa lappusille erilaisia tehtäviä ja kuvittakaa ne yksinkertaisilla tikku-ukkokuvilla. Käykää yhdessä lasten kanssa ensin kaikki laput läpi, lapset yhdistävät näppärästi kuvan ja tekemisen. Näytä esimerkki jokaisen kuvan tehtävästä. Sitten laitetaan kaikki laput sekaisin hattuun tai ämpäriin ja lapsi vuorollaan nostaa tehtävän! Kun lapset oppivat tehtävät, jonotusaika minimoituu ja aina saa hakea uuden lapun, kun edellinen tehtävä on suoritettu.

Esimerkkejä lapuille kirjoitettavista tehtävistä (muista tikku-ukkokuvitus)
Hypi tasajalkaa salin ympäri
Heitä kori
Nouse viisi kertaa makuulta seisomaan
Hypi 10 kertaa haara-perushyppyä
Tee kuperkeikka
Kävele karhukäyntiä salin ympäri
Kävele salin ympäri hernepussi pään päällä
Kävele rapukäyntiä salin ympäri
Nouse viisi kertaa makuulta istumaan
Kosketa viisi kertaa varpaisiisi, polvet suorana
Hypi yhdellä jalalla salin ympäri
Kun lapsi nostaa lapun, hän katsoo sen itse ja antaa sinulle, kun lapsi jo lähtee tehtäväänsä voit vielä sanoa tehtävän ääneen, muista kannustaa jokaista!

Tehdään taikataikinaa!
ohje:     
5 dl kiehuvaa vettä
1½ rkl ruokaöljyä
sekoita
5 dl vehnäjauhoja
2 dl suolaa
2 rkl alunaa (saa apteekista)
sekoita

Muovailkaa! Kun muovailut ovat valmiina, tuotokset voi maalata. Näin voi tehdä esim. kasviksia, leivonnaisia, marjoja, hedelmiä yms.

P.S. Muistakaa onnitella lähihoitajia! Lähihoitajapäivää on vietetty 27. päivänä tammikuuta vuodesta 2009 saakka.

Saduttakaa lapsia!
Yksinkertaisuudessaan ohje on seuraava: Saduttamiseen tarvitaan rauhallinen tila ja aikaa kahden kesken lapsen kanssa. Lapselle sanotaan: kerro satu, minä kirjoitan sen paperille niin kuin sinä sen kerrot. En muuta mitään, en jätä mitään pois. Kun olet valmis, luen sadun sinulle, jos tahdot tehdä muutoksia, teen ne.

Kuuntele, ole läsnä. Lapset voivat myös piirtää kuvan sadustaan ja ne voidaan koota kirjaksi. Voitte myös lukea lapsille toistensa satuja. Muista aina kysyä ennen lukemista lupa kyseiseltä lapselta. Sadut usein naurattavat kuulijoita. Muista kertoa lapsille, että tarinoille nauretaan, ei sen kertojalle.

Tehdään pihalle lumiveistoksia, jos on sopiva keli
Lumikelillä on myös turvallista leikkiä leikkivihkon ambulanssihippaa ulkona. Rajatkaa alue ja merkitkää sairaala selvästi.

Lauletaan ystävälle ”villasukkalaulu”
minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää…. Askarrelkaa kutsut isovanhemmille kalevalanpäivänä vierailemaan päiväkotiin.


Käydään metsäretkellä, hiihtäkää, luistelkaa, laskekaa mäkeä!
Lämmintä mehua matkaan.

Kestitään isovanhemmat
Lapset voivat esittää Kalevalan päivään sopivan laulun ja etukäteen leipoa yhdessä tai vaikka isovanhempien kanssa pullaa!

Sirkusjumppaa!
Hankkikaa päiväkotiin leikkivarjo tai lainatkaa toisesta päiväkodista, leikkikää sirkusjumppaa sen avulla, (1) tehkää iso teltta nostamalla varjoa ja sitten menemällä sen alle kyykkyyn. (2) Aikuinen voi myös nimetä värit varjon noston aikana ja siitä väristä kiinni pitävät lapset vaihtavat noston aikana varjon alitse paikkaa. (3) Laittakaaa varjolle erilaisia palloja, pomputelkaa, vierittäkää palloa tai palloja, älkää päästäkö putoamaan. (4)Heittäkää pallot korkealle ilmaan, saatteko kiinni? (5) Puolet lapsista varjon alle makuulle ja puolet aikuisten kanssa heiluttelee varjoa makaavien yllä, kovempaa, rauhallisesti, hitaasti, nopeasti… Keksittekö tehtäviä lisää?


Kevät

Aika järjestää päiväkodin olympialaiset!
Lajeina pallonheittoa, pituushyppyä, juoksua, hernepussin kuljetusta, pujottelurata, turbokeihään heittoa (non 1 m mittainen paksu muovikeihäs, voi kysyä lainaan toisesta päiväkodista tai liikuntapaikalta). Aiheesta saa koko viikon ohjelman, kun ensin askarrellaan mitalit jokaiselle osallistujalle, jotka sitten juhlallisesti pujotetaan kaulaan urheilun jälkeen. Jokaiselle voi myös tehdä kisapassin, johon saa leiman jokaisen liikuntapisteen suorituksen jälkeen.

Kevään etsintäretki!
Lähdetään retkelle luontoon/lähimetsään tai puistoon, millaisia kevään merkkejä on jo nähtävissä, haisteltavissa, kuultavissa? Näkyykö muuttolintuja? Näkyykö jossakin vielä lunta? Joko maasta nousee jotakin uutta kasvustoa?


Syksy

Vesivärit esiin ja musiikki soimaan
Aika maalata syksyn värejä, myrskyä, sadetta ja auringon säteitä. Taustamusiikiksi sopii Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa, Syksy.

Liikenneretki
Tehkää kävelyretki ja huomioikaa sekä nimetkää kaikki vastaan tulevat liikennemerkit. Kerratkaa turvallisen liikkumisen perussäännöt liikenteessä. Heijastimet myös heilumaan! Teemalauluksi sopii lasten liikennelaulu.

Askarrellaan lehdistä
Kerätään pihalta tai puistosta erilaisia värikkäitä syksyn lehtiä. Lehti laitetaan alustalle alapuoli ylöspäin, jotta lehden ruodot ovat näkyvissä. Asetetaan piirustuspaperi päälle ja vahaliitu lappeellaan ”väritetään ” päältä. Lehden kuvio syntyy paperille!

Tehdään tutkimusretki metsään - Sienikirja mukaan!
Mitä syysmetsästä löytyy? Puolukoita? Suppiolovahveroita? Tatteja? Muistetaan, että jotkut sienet ovat myös myrkyllisiä, helakan punainen kärpässieni ja valkoinen siskonsa esimerkiksi on syytä jättää rauhaan! Lapset voivat myös kerätä metsästä aarteitaan ja liimata niitä pahville metsänäyttelyyn päiväkodilla.

Pidetään pehmoleluviikko
Jokainen, myös aikuiset, saavat tuoda pehmolelun näyttelyyn ja jokainen saa vuorollaan kertoa omasta lelustaan muille mitä haluaa ja muistaa. Tässä näyttelyssä saa koskea ja näyttelyesineillä saa leikkiä!

Värijumppaa!
Keksitään tehtäviä, esimerkiksi ne joilla on vaatteissa punaista saavat pomppia, ne joilla on vaatteissa sinistä saavat pyöriä, ne joilla on mustaa saavat hiipiä hiljaa, ne joilla on pinkkiä saavat juosta, ne joilla on turkoosia....lapset saavat keksiä lisää tehtäviä.

Järjestetään levyraati
Jokainen saa sovittuna päivänä tuoda halutessaan kotoa musiikki levyn. (Levyt kannattaa säilyttää aikuisilla naarmujen välttämiseksi.) Raadissa jokainen saa sanoa tai näyttää kasvojen ilmeillä millaisia tunteita kappale herättää. Eniten hymyjä ja iloista ilmettä kerännyt kappale kuunnellaan lopuksi uudelleen.

Tehdään kokeita!
Tutkitaan painovoimaa, valitaan eri kokoisia esineitä esimerkiksi paperiarkki, kumipallo/pyyhekumi, höyhen. Mikä niistä putoaa ensimmäisenä, jos kaikki pudotetaan täsmälleen yhtä aikaa? Lapset saavat ensin arvata ja sitten kokeillaan ja katsotaan mikä on tulos. Keskustellaan siitä, että maassa on vetovoimaa, joka vetää esineitä putoamaan. Lisää aiheesta mm. http://lastentieto.suntuubi.com/?cat=19
Tämä voi johtaa pidempäänkin avaruuden yms. pohdintaan ja aihetta voi jatkaa mm. avaruusaiheisilla askarteluilla.

On aika järjestää Hurrrjat Halloween/kaamosjuhlat!
Askarteluna haamuaskartelu; styroks/puupallo nenäliinan tai kangaspalan sisälle sekä lankaa tai narua kaulan ympärille, josta haamua voi roikuttaa. Piirretään silmät ja suut maun mukaan. Haamut voi ripustaa kattoon rykelmäksi tai sinne tänne seikkailemaan ja kummittelemaan…. Lapset pitävät pukujuhlista, joten jokainen voi pukeutua kotoa tai päiväkodista löytyvään naamiaisasuun. Juhlissa voidaan pitää haamudiscoa tai pientä herkutteluhetkeä.

Isänpäivän viettoa
Kutsukaa isät päiväkodille joko isänpäivän aamukahville yhdessä lapsen kanssa tai iltapäivällä puuhapajaan lapsen kanssa. Puuhailuna voi olla vaikka käsiaskartelu, jossa lapsi piirtää isän vasemman tai oikean kämmenen ääriviivat kartongille ja isä auttaa piirtämisessä ja irti leikkaamisessa. Sitten isä piirtää lapsen saman puoleisen kämmenen eri väriseen kartonkiin ja leikkaa käden kuvan irti. Käden kuvat liimataan päällekkäin niin, että isän käsi näkyy lapsen käden alta. Lopuksi kädet liimataan A4 kokoiselle värikkäälle arkille ja lopputuloksena syntyy sen hetkisten käsien koon erosta kertova taulu kotiin.

Tällä viikolla hoidetaankin työyhteisön hyvinvointia
Leikitään pieni salainen ystävä -leikki työkavereiden kesken. Jokaisen leikkiin osallistuvan nimi laitetaan hattuun paperilapulle ja jokainen nostaa vuorollaan itselleen salaisen ystävän, jota ei saa paljastaa kenellekään (edes ilmeillä). Tämän viikon aikana muistat jollain lailla lapussa olevaa salaista ystävääsi, voitte sopia vaikka muistamisen hinnaksi max. 5 e. tai jotakin itse tehtyä, kortti työkaverille tai vaikka runo. Idea on, että mietit mistä juuri tämä salainen ystäväni pitää, olkoon sitten muistaminen saajan lempivärissä tai puettu vaikka lauluksi kaverille! Lahjaa tai muistamista ei saa antaa suoraan käteen vaan jättää johonkin näkyville salaisen ystäväsi löydettäväksi, toki saajan nimellä varustettuna. Sopikaa myös paljastatteko miten ja koska salaiset ystävänne vai vasta seuraavalla viikolla vai jätättekö kokonaan arvailujen varaan.

Lasten oikeuksien päivää vietetään marraskuussa 
Järjestäkää lasten kokous ja selvittäkää kokouksessa miten lapset haluaisivat loppupäivän viettää. Pyrkikää toteuttamaan toiveet. Jos osa haluaa lähteä heti välipalan jälkeen ulos ja osa olla sisäleikeissä, jakaantukaa mahdollisuuksien mukaan. Voitte myös selvittää lasten pidempikestoisia haaveita, vaikkapa seuraavaa teemaa mitä lapset haluaisivat alkaa tutkimaan/selvittää. SuPer on laatinut myös Lapsella  on oikeus -teesit päivähoidon kehittämiseksi. Tutustukaa työyhteisössä teeseihin, sopisivatko ne teidän ryhmäänne vaikka huoneentauluksi?

Pelkopolku
Vuoden pimeimpinä viikkoina on myös oiva tilaisuus järjestää lapselle turvallisessa ympäristössä pelon käsittelyn mahdollisuuksia. Voitte rakentaa ns. pelkopolun, jonka läpi aikuinen johdattaa lapsen (kädestä pitäen), jolla on silmät peitetty tai tila on tarpeeksi pimeä. Pelkopolulla voi kuulua jännittäviä ääniä ja koskettaa erilaisia jännittäviä pintoja; karvaa suden turkista, muovailuvahaa, joka onkin peikon jalkapohja, huivit hipaisevat kulkijan kasvoja vai oliko se lepakon siipi? Käsi työnnetään myös noidan ämpäriin, joka kuhisee matoja (keitettyä kylmää ja märkää spagettia) ämpäristä pitää löytää esimerkiksi noppa tms. ja kun sen on löytänyt, saa rohkeus palkinnon. Muista, ettei ketään saa polulle pakottaa, osallistuminen on oltava täysin vapaaehtoista.

Joulu
Joulu lähestyy!
1. adventti oli jo. Aika laulaa adventtilaulua: Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa…virsi 13.
Askarteluna voitaisiin vaihteeksi käyttää kynttilän loppuja. Eli piirretään kynttilällä kuvio paperille ja sen jälkeen ”taiotaan” kuva esiin laveeraamalla vesiväreillä koko paperi. Laveerataan eli otetaan vain vähän värinapista väriä hyvin märkään siveltimeen ja sivellään koko paperi laidasta laitaan haalealla värillä, paperin on tarkoitus kastua hyvin.

Kirjoitetaan yhteinen joulusatu esimerkiksi pienryhmässä
Jokainen saa vuorollaan kertoa lauseen tai kaksi. Seuraava jatkaa, onko aiheena pukin puuhat Korvatunturilla vai tonttujen kiire lahjojen valmistuksessa? Vai lasten odotukset pukille…? Lapset saavat päättää sadun kulun ja aiheen. Aikuiset kirjoittavat sadun puhtaaksi ja lapset tekevät korjauksia, kun satu heille luetaan, jos tarvetta on. Aikuiset eivät puutu sadun kulkuun. Satu voidaan tulostaa ja jakaa sitä kertoneiden lasten koteihin ”joululahjaksi”.

Joulu on jo ovella
On joulujuhlien aika, jännitystä ja tohinaa on ilmassa. Rauhoitutaan ja nautitaan kaiken keskellä joulun tunnelmasta! Rauhallista joulua kaikille!

 

 

Sivu on tulostettu www.superliitto.fi -verkkopalvelusta
URL: http://www.turvallinenlapsuus.fi/fi/Vinkkipankki/

© Super